- 05.11.2024
- 3 minut čtení
Řešení křížovek a sudoku jsou dobrými způsoby, jak udržet paměť v kondici. Ale také váš životní styl a každodenní strava významně ovlivňují zdraví vašeho nervového systému. Věděli jste, že některé potraviny jsou neocenitelné pro zdraví vašeho mozku?
Čtěte dál, abyste se dozvěděli, co pozitivně ovlivňuje fungování vašeho mozku a celého nervového systému. Které potraviny stojí za pozornost – nebo lépe řečeno – za zapamatování?
Co dobře ovlivňuje práci vašeho mozku? Tlusté mořské ryby a omega-3 kyseliny (EPA a DHA)
Tlusté mořské ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, zejména EPA (eikosapentaenová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina). Polynenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro zdraví nervového systému a aktivně se podílejí na procesech, které zajišťují jeho správné fungování. DHA je hlavní strukturální složkou mozku, která podporuje integritu buněčných membrán neuronů.
Studie ukazují, že pravidelná konzumace tučných mořských ryb může zlepšit kognitivní funkce, včetně paměti a schopnosti učení. Omega-3 kyseliny mají také protizánětlivé účinky, což může chránit mozek před neurodegenerativními procesy. Bylo prokázáno, že nedostatky DHA ve stravě jsou silně spojeny s kognitivními poruchami a zvýšeným rizikem rozvoje neurodegenerativních onemocnění (například Alzheimerovy choroby). Omega-3 kyseliny jsou cennou složkou, která hraje svou roli v mnoha dalších dietních plánech zaměřených na konkrétní problémy. Zdravé tuky nesmí chybět v protizánětlivé stravě, jídelníčku pro diabetiky či dietě pro játra.
Chcete-li zvýšit příjem omega-3 kyselin, je dobré zařadit tučné mořské ryby do své stravy alespoň dvakrát týdně. Co jíst pro zlepšení koncentrace? Sáhněte po lososu, makrele, sleďovi, sardinkách a šprotech. Pro osoby, které ryby nekonzumují, mohou být alternativou doplňky stravy obsahující rybí olej nebo olej z řas – s obsahem minimálně 250 mg kyselin EPA a DHA v denní dávce.
Co je dobré pro funkci mozku? Ořechy a jejich bohatství na zdravé tuky a vitaminy skupiny B.
Ořechy jsou vynikajícím zdrojem nenasycených tuků, bílkovin a vitaminů a minerálů, které podporují zdraví mozku. Není divu, že jsou vlašské ořechy spojovány s budováním tohoto důležitého orgánu. Prospěšné však bude zařadit do svého jídelníčku všechny druhy – stejně dobře poslouží pistácie, mandle, pekanové ořechy nebo lískové oříšky. Zajistěte si minimálně jednu porci ořechů denně – 30 gramů je absolutní minimum pro účinnou podporu mozku.
Ořechy jsou bohaté na zdravé mono- a polynenasycené mastné kyseliny – ale nejen na ně. Vitamíny skupiny B (které jsou v ořechách rovněž přítomny ve velkém množství) jsou nezbytné pro správné fungování nervového sytému. Vitamín B6, B9 (kyselina listová) a B12 podporují tvorbu neurotransmiterů (serotonin, dopamin a acetylcholin), které jsou velmi důležité pro rozvoj a udržení kognitivních funkcí. Nedostatek vitaminů skupiny B může vést k poruchám paměti, depresím a problémům se soustředěním.
Strava prospěšná pro mozek? Nesmí v ní chybět lecitin
Lecitin je tuková látka. Má důležité funkce pro zdraví mozku a nervového systému a je nezbytná pro tvorbu acetylcholinu – neurotransmiteru zodpovědného za paměť a kognitivní funkce. Lecitin také podporuje strukturu buněčných membrán – nezbytnou součást zachování integrity funkce neuronů.
Mezi přírodní zdroje lecitinu patří:
vaječné žloutky,
sója,
arašídy,
pšeničné klíčky
slunečnicová semena.
Dieta pro mozek – produkty, kterým byste se měli vyhnout:
Existují potraviny, které negativně ovlivňují zdraví nervového systému. Doporučuje se omezit:
Jednoduché cukry: rafinované obilniny a cukr.
Nasycené tuky: nacházejí se v živočišných produktech (máslo, sádlo) a tropických olejích (kokosový, palmový).
Trans tuky: pečivo, tvrdé margaríny, vysoce zpracované potraviny.
Nadměrné množství soli: skryté v uzeninách, pečivu, kořenících směsích a fast foodu.
Alkohol v jakékoli formě.